Меню
Меню
Какво представлява цифровизацията?

03.04.2019 15:17:43

Какво представлява цифровизацията?

Цифровизацията е процес, при който от аналогов ефирен телевизионен сигнал се преминава към цифров такъв, а аналоговото излъчване се прекратява. Именно цифровия сигнал осигурява по-добро качество на картината и множество допълнителни услуги:

  • по-високо качество на звука
  • телевизионен справочник (EPG)
  • наличието на повече канали – вместо една аналогова, до вас ще достигат няколко цифрови програми

За да приемате този цифров сигнал обаче, е нужно да разполагате с декодер(STB) - той може да бъде вграден във вашия телевизор (за по-новите модели) или може да бъде включен допълнително като външно устройство (обикновено за по-стари телевизори). Дори да имате декодер обаче, това не значи, че ще приемате пълноценно сигнала, тъй като той се разпространява по различен начин от досегашния и е много по-чувствителен дори на най-малките външни влияния, за които до сега не сме се замисляли (такива смущения може да предизвикат различни електроуреди, безжичен интернет и т.н.). Именно затова е много вероятно да имате нужда от допълнителна антена, дори и ако до този момент не ви се е налагало да ползвате такава.

Какви предимства ни предлага цифровата телевизия?

Цифровата ефирна телевизия е нов, усъвършенстван метод за разпространение на радио и телевизионни програми, която осигурява множество предимства пред по-стария аналогов метод. При цифрова ефирна телевизия излъчвана в MPEG–4 няма цветови загуби, двойни образи или така наречените снежинки.

До шест пъти по-висока ефективност спрямо аналоговата технология. Възможност за едновременно излъчване на 4-6 телевизионни програми чрез използването само на един честотен канал (при стандарта MPEG –4 са възможни например 2 програми от типа High Definition и 2 програми от типа Standard Definition)

Tелевизия без смущения с DVD качество. Цифровият сигнал е с високо качеството на изображението и звука. Ще се предоставя възможност за приемане на картина във формат 16:9, както и дигитален звук Dolby 5.1.

С въвеждането на наземното цифрово телевизионно радио и TV разпръскване става възможно излъчването на телевизионни програми с висока разделителна способност (HDTV). Почти всички по-нови телевизионни приемници могат да визуализират HDTV (high-definition television ) с висока разделителна способност - Full HD. Ако притежавате нов телевизор, но от по нисък клас, то той със сигурност поддържа HD Ready разделителна способност.

EPG (Electronic program guide - електронен програмен справочник) – ви дава възможност за приемане на допълнителна информация заедно с телевизионния сигнал, съдържащ информация за телевизионните програмите и интерактивни услуги.

Платени телевизионни услуги (PPV) и мултимедийно съдържание по поръчка (VoD) като зрителят може да избира и съответно да плаща само за един определен филм, за отделни канали или предавания.

Приемането на Цифровата ефирна телевизия става с досегашните телевизионни приемници, към които се добавя приставка STB (SetTopBox) или с телевизор с интегриран цифров MPEG-4 приемник.

Излъчвани канали по региони:

БНТ1 БНТ HD БНТ2 БТВ NOVA TV ТВ7 NEWS 7 BBT VTV BG ON AIR TV EVROPA THE VOICE
София 12 x x x x x x x x x x x x
Благоевград 8 x x x x x x x x
Пловдив 8 x x x x x x x x
Смолян 8 x x x x x x x x
Кърджали 8 x x x x x x x x
Стара Загора 8 x x x x x x x x
Бургас 8 x x x x x x x x
Варна 8 x x x x x x x x
Шумен 8 x x x x x x x x
Русе 8 x x x x x x x x
Плевен 8 x x x x x x x x
Видин 8 x x x x x x x x

В сравнение с аналоговия, разпръскването на цифровия сигнал изисква много по-малко ресурси, което го прави и много по-лесен и достъпен за приемане. Това означава, че в региони със среден до силен сигнал, където до сега сте се нуждаели от външна антена, сега можете да приемате цифрова ефирна телевизия с кристално качество само с помощта на качествена вътрешна антена.

При лош приемен сигнал в дадения район, цифровият сигнал става значително по-чувствителен към околната среда и мястото на приемане, като това го прави много уязвим от много фактори:

  • неподходяща или некачествена антена;
  • мощни радио-излъчватели в близост;
  • свързване посредством кабели с лошо качество;
  • използване на антена без усилвател в регион със слаб сигнал;
  • неблагоприятни метереологични условия;
  • високо сгради и дървета;
  • преминаващи в близост самолети, мотоциклети и автомобили.

Цифровият сигнал също така се влияе и от всякакви електромагнитни полета, причинени от домашни уреди (напр. компютри, WiFi рутери, климатици, асансьори, микровълнови фурни, светлинни превключватели и др.).

За най-добри характеристики на приемане поставете вътрешната си антена възможно най-далеч от големи консуматори на енергия, които могат да бъдат източник на смущения. Избягвайте да поставяте антената в близост до големи метални предмети и електрически апарати. Цифровият сигнал е чувствителен даже и към сигналите, които се излъчват от GSM апаратите, които всеки от нас използва ежедневно.

Ако искате да се насладите на наистина чиста картина без смущения, трябва да изберете антена с вградени филтри. По-голяма част от антените на ONE FOR ALL, които предлагаме са с вградени филтри срещу електромагнитни излъчвания.

Какво трябва да знаем при избора на подходяща антена за приемане на цифрова телевизия .

Трябва да знаете, че дори и да използвате MPG-4 декодиращо устройство (SET-TOP-BOX), задължително трябва да използвате антена, за да получавате DTV сигнали.

За приемане на цифрови телевизионни сигнали от всички станции е важно антената, която ще изберете да може да приема както VHF канали така и UHF канали.

VHF(Very high frequency - много високи честоти) Обичайно се използват за FM радиоразпръскване, телевизионно излъчване,сухопътни подвижнистанции(за предаване на даннинадалечни разстояниядоняколко десеткикилометрас радиомодеми) и др.

UHF(Ultra-high frequency-ултра високи честоти) Те се използват за телевизионно излъчване, безжични телефони, уоки-токита, сателитна комуникация,както и редица другиприложения. UHF радиовълнитесе влияят и блокиратот хълмове иголеми сгради.

За да ви улесним максимално в избора на антена можете да разгледате информацията на тази страница.

Възможностите за приемане на телевизионни антени също се различават значително.

Някои обикновени антени осигуряват задоволително приемане на VHF или UHF канали, но не и двете. Например, приемник само с телескопични антени, обикновено трябва да има и допълнителна кръговидна антена (виж снимката по-долу), за да може да приема и UHF канали. Много от антените, които в момента се предлагат като 'HDTV Антени' се представят най-добре при получаване на UHF сигнали, Ако изберете един от тези модели, можете да бъдете сигурни, че те осигуряват по-добро приемане на всички VHF и UHF канали.

Видове антени според силата на излъчвания сигнал

Силни телевизионни сигнали

В повечето случаи, когато ретранслатора е близо до дома ви и имате възможност да приемате силен сигнал ще ви е достатъчна точнo такава антена. Обикновено тези антени са без вграден усилвател.

Такива антени са следните модели:

ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена Eco Line DVB-T 5км SV9015

ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена Value Line DVB-T 5км SV9033

ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена Performance Line DVB-T 5км SV9305

Умерени телевизионни сигнали

Вътрешното приемане на телевизионни сигнали може да бъде повлияно от различни фактори, като близките сгради, дървета, хълмове или жилищно строителство. Ако желаете да използвате стайна антена в регион със слабо излъчване задължително трябва да използвате антена с усилване. Ако сигнала е слаб, препоръчително е антената да се поставя максимално близо до прозорец, където качеството на сигнала може да се увеличи значително. Ако и в този случай картината не е задоволителна, това означава, че или нямате пряка видимост към ретранслатора или той е много отдалечен от дома ви. В такъв случай ще трябва да прибегнете до външна антена.

Вътрешните антени на ONE FOR ALL, които имат интегрирани усилватели на сигнала са следните модели:

ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с усилвател Eco Line DVB-T 36dB 15км SV9125

ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с усилвател Value Line DVB-T 42dB 15км SV9143

ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с услилвател Value Line DVB-T 45dB 25км SV9153

ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с усилвател Performance Line DVB-T 45dB 15км SV9360

ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с усилвател Performance Line DVB-T 46dB 25км SV9365

ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с усилвател стик DVB-T 28dB 5км SV9311

ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с усилвател Flat DVB-T 38dB 15км SV9323

ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с усилвател HD DVB-T/T2 39dB 15км SV9325

NE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с усилвател Flat DVB-T 40dB 25км SV9215

Слаби телевизионни сигнали

Ако живеете в гъсто застроен регион със слаб сигнал или се намирате на голямо разстояние от ретранслатора, препоръчително е да използвате външна антена с усилвател или външна Yagi антена.

ONE FOR ALL Външна цифрова антена с усилвател DVB-T 36dB 25км SV9350

ONE FOR ALL Външна цифрова антена DVB-T до 40км SV9351

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Полезни

Полезно

Какво представлява цифровизацията?

Какво представлява цифровизацията?

Цифровизацията е процес, при който от аналогов ефирен телевизионен сигнал се преминава към цифров такъв, а аналоговото излъчване се прекратява. Именно цифр Цифровизацията е процес, при който от аналогов ефирен телевизионен сигнал се преминава към цифров такъв, а аналоговото излъчване се прекратява. Именно цифр 2019-04-03T15:17:44+03:00 Какво представлява цифровизацията?

<p>Цифровизацията е процес, при който от аналогов ефирен телевизионен сигнал се преминава към цифров такъв, а аналоговото излъчване се прекратява. Именно цифровия сигнал осигурява по-добро качество на картината и множество допълнителни услуги:</p> <ul> <li>по-високо качество на звука</li> <li>телевизионен справочник (EPG)</li> <li>наличието на повече канали &ndash; вместо една аналогова, до вас ще достигат няколко цифрови програми</li> </ul> <p>За да приемате този цифров сигнал обаче, е нужно да разполагате с декодер(STB) - той може да бъде вграден във вашия телевизор (за по-новите модели) или може да бъде включен допълнително като външно устройство (обикновено за по-стари телевизори). Дори да имате декодер обаче, това не значи, че ще приемате пълноценно сигнала, тъй като той се разпространява по различен начин от досегашния и е много по-чувствителен дори на най-малките външни влияния, за които до сега не сме се замисляли (такива смущения може да предизвикат различни електроуреди, безжичен интернет и т.н.). Именно затова е много вероятно да имате нужда от допълнителна антена, дори и ако до този момент не ви се е налагало да ползвате такава.</p> <p><strong>Какви предимства ни предлага цифровата телевизия?</strong></p> <p>Цифровата ефирна телевизия е нов, усъвършенстван метод за разпространение на радио и телевизионни програми, която осигурява множество предимства пред по-стария аналогов метод. При цифрова ефирна телевизия излъчвана в MPEG&ndash;4 няма цветови загуби, двойни образи или така наречените снежинки.</p> <p>До шест пъти по-висока ефективност спрямо аналоговата технология. Възможност за едновременно излъчване на 4-6 телевизионни програми чрез използването само на един честотен канал (при стандарта MPEG &ndash;4 са възможни например 2 програми от типа High Definition и 2 програми от типа Standard Definition)</p> <p>Tелевизия без смущения с DVD качество. Цифровият сигнал е с високо качеството на изображението и звука. Ще се предоставя възможност за приемане на картина във формат 16:9, както и дигитален звук Dolby 5.1.</p> <p>С въвеждането на наземното цифрово телевизионно радио и TV разпръскване става възможно излъчването на телевизионни програми с висока разделителна способност (HDTV). Почти всички по-нови телевизионни приемници могат да визуализират&nbsp;<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/High-definition_television">HDTV</a>&nbsp;(<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/High-definition_video">high-definition television&nbsp;</a>) с висока разделителна способност - Full HD. Ако притежавате нов телевизор, но от по нисък клас, то той със сигурност поддържа HD Ready разделителна способност.</p> <p>EPG (Electronic program guide - електронен програмен справочник) &ndash; ви дава възможност за приемане на допълнителна информация заедно с телевизионния сигнал, съдържащ информация за телевизионните програмите и интерактивни услуги.</p> <p>Платени телевизионни услуги (PPV) и мултимедийно съдържание по поръчка (VoD) като зрителят може да избира и съответно да плаща само за един определен филм, за отделни канали или предавания.</p> <p>Приемането на Цифровата ефирна телевизия става с досегашните телевизионни приемници, към които се добавя приставка&nbsp;<a href="http://infotel2000.bg/DVB-T-%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%95%D0%9C%D0%9D%D0%98%D0%9A-NUMERIQS-HT4402FA-MPEG4">STB (SetTopBox)</a>&nbsp;или с телевизор с интегриран цифров MPEG-4&nbsp;приемник.</p> <p>Излъчвани канали по региони:</p> <table> <tbody> <tr> <td>БНТ1</td> <td>БНТ HD</td> <td>БНТ2</td> <td>БТВ</td> <td>NOVA TV</td> <td>ТВ7</td> <td>NEWS 7</td> <td>BBT</td> <td>VTV</td> <td>BG ON AIR</td> <td>TV EVROPA</td> <td>THE VOICE</td> </tr> <tr> <td>София</td> <td>12</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> </tr> <tr> <td>Благоевград</td> <td>8</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> </tr> <tr> <td>Пловдив</td> <td>8</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> </tr> <tr> <td>Смолян</td> <td>8</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> </tr> <tr> <td>Кърджали</td> <td>8</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> </tr> <tr> <td>Стара Загора</td> <td>8</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> </tr> <tr> <td>Бургас</td> <td>8</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> </tr> <tr> <td>Варна</td> <td>8</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> </tr> <tr> <td>Шумен</td> <td>8</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> </tr> <tr> <td>Русе</td> <td>8</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> </tr> <tr> <td>Плевен</td> <td>8</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> </tr> <tr> <td>Видин</td> <td>8</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> <td>x</td> </tr> </tbody> </table> <p>В сравнение с аналоговия, разпръскването на цифровия сигнал изисква много по-малко ресурси, което го прави и много по-лесен и достъпен за приемане. Това означава, че в региони със среден до силен сигнал, където до сега сте се нуждаели от външна антена, сега можете да приемате цифрова ефирна телевизия с кристално качество само с помощта на качествена&nbsp;вътрешна антена.</p> <p>При лош приемен сигнал в дадения район, цифровият сигнал става значително по-чувствителен към околната среда и мястото на приемане, като това го прави много уязвим от много фактори:</p> <ul> <li>неподходяща или некачествена антена;</li> <li>мощни радио-излъчватели в близост;</li> <li>свързване посредством&nbsp;кабели&nbsp;с лошо качество;</li> <li>използване на&nbsp;антена&nbsp;без усилвател в регион със слаб сигнал;</li> <li>неблагоприятни метереологични условия;</li> <li>високо сгради и дървета;</li> <li>преминаващи в близост самолети, мотоциклети и автомобили.</li> </ul> <p>Цифровият сигнал също така се влияе и от всякакви електромагнитни полета, причинени от домашни уреди (напр. компютри, WiFi рутери, климатици, асансьори, микровълнови фурни, светлинни превключватели и др.).</p> <p>За най-добри характеристики на приемане поставете вътрешната си антена възможно най-далеч от големи консуматори на енергия, които могат да бъдат източник на смущения. Избягвайте да поставяте&nbsp;антената&nbsp;в близост до големи метални предмети и електрически апарати. Цифровият сигнал е чувствителен даже и към сигналите, които се излъчват от GSM апаратите, които всеки от нас използва ежедневно.</p> <p>Ако искате да се насладите на наистина чиста картина без смущения, трябва да изберете&nbsp;антена с вградени филтри. По-голяма част от&nbsp;антените на ONE FOR ALL, които предлагаме са с вградени филтри срещу електромагнитни излъчвания.</p> <p><strong>Какво трябва да знаем при избора на подходяща антена за приемане на цифрова телевизия&nbsp;</strong><strong>.</strong></p> <p>Трябва да знаете, че дори и да използвате MPG-4 декодиращо устройство (SET-TOP-BOX), задължително трябва да използвате антена, за да получавате DTV сигнали.</p> <p>За приемане на цифрови телевизионни сигнали от всички станции е важно антената, която ще изберете да може да приема както VHF канали така и UHF канали.</p> <p><strong>VHF</strong>(Very high frequency - много високи честоти) Обичайно се използват за FM радиоразпръскване, телевизионно излъчване,сухопътни подвижнистанции(за предаване на даннинадалечни разстояниядоняколко десеткикилометрас радиомодеми) и др.</p> <p><strong>UHF</strong>(Ultra-high frequency-ултра високи честоти) Те се използват за телевизионно излъчване, безжични телефони, уоки-токита, сателитна комуникация,както и редица другиприложения. UHF радиовълнитесе влияят и блокиратот хълмове иголеми сгради.</p> <p>За да ви улесним максимално в избора на антена можете да разгледате информацията на тази страница.</p> <p>Възможностите за приемане на телевизионни антени също се различават значително.</p> <p>Някои обикновени антени осигуряват задоволително приемане на VHF или UHF канали, но не и двете. Например,&nbsp;приемник&nbsp;само с телескопични антени, обикновено трябва да има и допълнителна кръговидна антена (виж снимката по-долу), за да може да приема и UHF канали. Много от антените, които в момента се предлагат като 'HDTV Антени' се представят най-добре при получаване на UHF сигнали, Ако изберете един от тези модели, можете да бъдете сигурни, че те осигуряват по-добро приемане на всички VHF и UHF канали.</p> <p><strong>Видове антени според силата на излъчвания сигнал</strong></p> <p><strong>Силни телевизионни сигнали</strong></p> <p>В повечето случаи, когато ретранслатора е близо до дома ви и имате възможност да приемате силен сигнал ще ви е достатъчна точнo такава антена. Обикновено тези антени са без вграден усилвател.</p> <p>Такива антени са следните модели:</p> <p>ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена Eco Line DVB-T 5км SV9015</p> <p>ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена Value Line DVB-T 5км SV9033</p> <p>ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена Performance Line DVB-T 5км SV9305</p> <p><strong>Умерени телевизионни сигнали</strong></p> <p>Вътрешното приемане на телевизионни сигнали може да бъде повлияно от различни фактори, като близките сгради, дървета, хълмове или жилищно строителство. Ако желаете да използвате стайна антена в регион със слабо излъчване задължително трябва да използвате антена с усилване. Ако сигнала е слаб, препоръчително е антената да се поставя максимално близо до прозорец, където качеството на сигнала може да се увеличи значително. Ако и в този случай картината не е задоволителна, това означава, че или нямате пряка видимост към ретранслатора или той е много отдалечен от дома ви. В такъв случай ще трябва да прибегнете до външна антена.</p> <p>Вътрешните антени на ONE FOR ALL, които имат интегрирани усилватели на сигнала са следните модели:</p> <p>ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с усилвател Eco Line DVB-T 36dB 15км SV9125</p> <p>ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с усилвател Value Line DVB-T 42dB 15км SV9143</p> <p>ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с услилвател Value Line DVB-T 45dB 25км SV9153</p> <p>ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с усилвател Performance Line DVB-T 45dB 15км SV9360</p> <p>ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с усилвател Performance Line DVB-T 46dB 25км SV9365</p> <p>ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с усилвател стик DVB-T 28dB 5км SV9311</p> <p>ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с усилвател Flat DVB-T 38dB 15км SV9323</p> <p>ONE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с усилвател HD DVB-T/T2 39dB 15км SV9325</p> <p>NE FOR ALL Цифрова вътрешна антена с усилвател Flat DVB-T 40dB 25км SV9215</p> <p><strong>Слаби телевизионни сигнали</strong></p> <p>Ако живеете в гъсто застроен регион със слаб сигнал или се намирате на голямо разстояние от ретранслатора, препоръчително е да използвате външна антена с усилвател или външна Yagi антена.</p> <p><strong>ONE FOR ALL Външна цифрова антена с усилвател DVB-T 36dB 25км SV9350</strong></p> <p><strong>ONE FOR ALL Външна цифрова антена DVB-T до 40км SV9351</strong></p>

, ,
Сравнение на продукти