Меню
Меню
Как да избираме батерии

11.02.2022 10:37:54

Как да избираме батерии

Сигурно си казвате: “Какво значение има каква батерия ще избера?”
Батериите не са нещо ново за бита на човека, но в същото време стават все по-значима част от нашето ежедневие.

Защо и колко значима, ще разберете по-долу в статията.

Батериите са преносима опакована енергия. Те захранват нашите фарове, фенери, GPS устройства, камери, джойстици и др. Идеалната батерия ще ви осигури баланс между дълга продължителност, висока производителност, справедлива цена и ниско въздействие върху околната среда. За да получите това, трябва да знаете какво търсите, което може да бъде трудно, когато започнете да ровите в подробности за електроди, катоди и различни видове метали.

Сега ще ви преведем през опциите и разгледаме плюсовете и минусите на различните типове батерии. Всички споменати видове батерии може да намерите на нашия сайт и с един клик да ги поръчате. Те са на добре познатата марка Uniross. 

СЪВЕТИ ЗА ИЗБОР НА БАТЕРИИ:

  • Разберете от какъв размер батерии имате нужда: Това е лесно. Ако вашата джаджа работи с батерии AАA, тогава това е, от което се нуждаете. Можете да погледнете на самото устройство за индикация какъв размер на батерията е необходим или да се консултирате с ръководството за употреба.
  • Решете между батерии за еднократна употреба или презареждащи се батерии: батериите за еднократна употреба са по-евтини и имат отличен срок на годност, но презареждащите се могат да се използват отново и отново, което ги прави в крайна сметка по-рентабилния избор.
  • Вземете правилния тип батерия: Когато знаете как работят батериите и по какво алкалната се различава от литиевата и NiMH от литиево-йонната ще можете да изберете най-добрата батерия за вашата нужда.

 

РАЗБЕРЕТЕ КАКЪВ РАЗМЕР БАТЕРИИ ВИ ТРЯБВАТ

 

Не е нужно да разбирате много от батерии, за да вземете правилния размер за вашето устройство. Най-лесният начин е просто да видите батериите, които в момента са във вашето устройство, и да ги замените със същия размер (т.е. ако има батерии AAA там, тогава това е размерът, който трябва да купите). Ако все още нямате инсталирани батерии, погледнете на устройството за някаква индикация или проверете ръководството с инструкции.

Ако искате да научите малко повече за размерите на батериите, ето кратко описание:

Вероятно сте запознати с батериите AAA, AA, C и D. Тези букви са индикатори за размера. По принцип, колкото по-далеч преминавате през азбуката, толкова по-голяма е батерията (например D е по-голям от C). Когато видите буква, използвана повече от веднъж (напр. AA, AAA), колкото повече пъти се използва, толкова по-малка е батерията (напр. AAA е по-малка от AA).

Оразмеряването на плоските батерии (наричани още батерии копчета) е малко по-различно. Тези батерии обикновено включват две букви, последвани от четири цифри. Първата буква показва химичния състав, а втората - формата. Четирите числа описват размера, като първите две показват диаметъра, а вторите две - височината. Например, батерия CR2032, C означава литий, R указва, че батерията е кръгла, а 2032 означава, че батерията е с диаметър 20 мм и височина 3,2 мм.

 

ИЗБЕРЕТЕ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА ИЛИ ЗА ПРЕЗАРЕЖДАНЕ

 

Ако пазарувате обикновени цилиндрични батерии, като AAA, AA, C или D, имате възможност да закупите батерии за еднократна употреба или акумулаторни батерии (плоските батерии, като CR2032, са само за еднократна употреба). И двете имат предимства и недостатъци;

 

Ето един бърз поглед към тях:

БАТЕРИИ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА: Името им подсказва за какво са. Когато им свърши енергията, трябва да ги изхвърлите. Двата основни типа батерии за еднократна употреба са алкални и литиеви.

Плюсове:

  • По-евтина цена от акумулаторните батерии.
  • Много ниска степен на саморазреждане (загуба на мощност, когато не се използва) за дълъг срок на годност.
  • Широко разпространени.

Минуси:

  • Изисква изхвърляне след пълно разреждане.

 

АКУМУЛАТОРНИ БАТЕРИИ: Тези батерии са създадени да се презареждат отново и отново, в някои случаи до 500 пъти или повече. Двата основни типа акумулаторни батерии са никел-металхидридни и литиево-йонни.

Плюсове:

  • Тъй като са презареждащи се, те генерират по-малко отпадъци от батериите за еднократна употреба.
  • Те предлагат по-добра дългосрочна стойност от батериите за еднократна употреба (колкото повече ги използвате, толкова по-евтини са те).

Минуси:

  • По-скъпа цена от батериите за еднократна употреба.

 

ВЗЕМЕТЕ ПРАВИЛНИЯ ТИП БАТЕРИЯ

След като сте се спрели на размера на батерията и сте избери между еднократна и презареждаща се, може да ви е полезно да разберете малко повече за различните видове батерии. С основно разбиране за това как работят батериите и какво има вътре в тях, можете да вземете по-информирани решения за правилния тип батерии за вашите нужди.

Основното за батериите: Обикновените батерии, като AAA, AA, C и D, имат положителни и отрицателни клеми и два вътрешни слоя, наречени електроди, които включват катод (който транспортира положителен заряд) и анод (за носене на отрицателен заряд). Всички батерии също имат някакъв вид електролит - вещество, което провежда електричество (поток от електрони) между краищата на батерията. Когато поставите батерия в устройство, като фенер например, електролитът, катодът и анодът взаимодействат и настъпва химическа реакция (основно окисление). Йоните (положително заредени) и електроните (отрицателно заредени) преминават през електролита, излизат през отрицателния извод и позволяват на вашето устройство да функционира.

 

С течение на времето вътрешните химикали на батерията започват да се разграждат и взаимодействието намалява. В крайна сметка те вече не могат да задържат заряд и се считат за „мъртви“.

 

Сместа от химикали в батерията има за цел да осигури някаква комбинация от четирите свещени граала на неуловимата „идеална“ батерия – дълъг живот, висока производителност, разумна цена и ниско въздействие върху околната среда. Ето по-отблизо най-често срещаните опции, налични за батерии за еднократна употреба и презареждащи се батерии:

 

БАТЕРИИ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА

Алкални батерии за еднократна употреба

 

Най-често използваната батерия от всички е алкална батерия (което означава, че съдържа алкален електролит, обикновено калиев хидроксид).

 

Най-добри за използване: устройства с нисък разход като LED фарове, LED фенерчета, играчки, устройства за дистанционно управление, часовници и радиостанции и дори такива с умерено източване, като например лампи, използващи крушки с нажежаема жичка. Алкалните батерии могат да се използват в устройства с висок разход (например цифрови фотоапарати), въпреки че продължителността на живота им ще бъде рязко намалена. Защо? Въпреки че алкалните вещества имат висок първоначален енергиен капацитет, устройствата с високо източване упражняват толкова значително изтегляне, че енергията бързо се източва.

Плюсове:

  • Добра цена
  • Широко разпространени

Минуси:

  • Постоянен цикъл на употреба-изхвърляне-подмяна. Възможно е да се рециклират, но повечето се забиват на сметища.

 

Номинално напрежение: 1,5 (въпреки че постепенно намалява до по-малко от 1 волт, когато батерията разрежда енергията си).

Приблизителен срок нав годност (при 20°C): 5–7 години.

 

ЛИТИЕВИ БАТЕРИИ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА

 

Литият, изключително лек метал, дава на литиевите батерии най-високата енергийна плътност от всяка батерия. По този начин те могат да съхраняват повече енергия от алкалните батерии или всяка батерия за еднократна употреба със сравним размер. И те са превъзходни при екстремни температури, както горещи, така и студени.

 

ИЗПОЛЗВАЙТЕ С ВНИМАНИЕ: Техният по-висок капацитет на напрежение прави литиевите батерии твърде мощни за някои устройства и може да повредят веригата. Прочетете инструкциите на производителя за препоръки за батерии за отделни продукти.

 

Най-добри за използване: Устройства с висок разход (напр. цифрови фотоапарати) и повечето (но не всички) устройства с умерено потребление (напр. фарове, играчки).

Плюсове:

  • Най-дълъг живот (наистина най) в категорията за еднократна употреба; в цифров фотоапарат, литиевите батерии хипотетично могат да произведат 100–200+ снимки със светкавица; алкални батерии, 20–40+.
  • Превъзходна функционалност при екстремни температури, от доста под нулата до над 37°C.
  • Много дълъг срок на годност.
  • Леко тегло (приблизително 30 процента по-леки от алкалните батерии с еквивалентен размер).

Mинуси:

  • По-скъпи.

ВНИМАНИЕ: По-високото напрежение може да повреди някои устройства. Прочетете инструкциите на производителя, които придружават всяко устройство, за да определите дали то може да работи с литиеви батерии.

Номинално напрежение: 1,5–3 (въпреки че постепенно намалява при разреждане на батерията).

Приблизителен срок на годност (20°C): 10–15 години.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЛИТИЕВИ И ЛИТИЕВО-ЙОННИ БАТЕРИИ?
Литиевите батерии не могат да се презареждат.
Литиево-йонните батерии могат.

 

 

ПРЕЗАРЕЖДАЩИ СЕ БАТЕРИИ

Акумулаторни стандартни никел-металхидридни батерии

 

Както подсказва името, никел-металхидридна (NiMH) батерия се състои от:

  • никел (обикновено никелов хидроксид; използва се за катод/положителен електрод)
  • сплав (смес от метали или метал, смесен с други елементи; използва се за анод/отрицателен електрод)
  • калиев хидроксид (алкален) като електролит.

NiMH батериите замениха никел-кадмиевите (NiCd) батерии като предпочитана цилиндрична акумулаторна батерия. Те предлагат по-висок енергиен капацитет (до 50 процента повече) от NiCd батериите и избягват високата токсичност на кадмия. Въпреки това стандартните NiMH батерии до голяма степен са заменени от предварително заредени NiMH батерии.

Най-добро използване: Устройства с голямо потребление (например цифрови фотоапарати, светкавици) или устройства, които изпитват продължителна или непрекъсната употреба (например GPS приемници). Не се препоръчва за елементи, които се използват рядко или рядко се проверяват, като детектори за дим или фенерче в комплект за спешни случаи.

 

Плюсове:

  • Осигурява енергиен капацитет с по-постоянна скорост (технически, по-плоска скорост на разреждане) в сравнение с батериите за еднократна употреба – например светлината от фенер, използващ алкални батерии, започва ярко и постепенно става по-слаба. При NiMH нивото на светлина остава стабилно поради постоянното напрежение, доставяно от акумулаторните батерии.
  • Осигурява значително по-голям ток (поток на електрони) от алкалната батерия, повишавайки нейната производителност при обслужване на устройства с висок разход.
  • Няма измерим „ефект на паметта“ (това е, когато батерията има тенденция да „запомни“ да съхранява само количеството енергия, което е доставила по време на последното си разреждане).
  • Представя се сравнително добре при по-студено време.
  • По-добра дългосрочна стойност от батериите за еднократна употреба.
  • Рециклируеми.

Минуси:

Сравнително бърз темп на „саморазреждане“ (загуба на мощност, когато не се използва) – неактивните NiMH батерии могат да загубят между 1 и 5 процента от съхранената си мощност на ден, между 30 и 40 процента на месец (и потенциално повече през топли условия).

  • Малко по-скъпи.
  • Трябва да се зареди преди първата употреба.
  • Трябва да се зарежда на всеки 1-2 месеца.
  • Енергийният капацитет намалява с 10–15 процента след повече от 100 презареждания.
  • Производителността може да намалее при изпускане или силен удар.

Волтаж: 1,2 (постоянното напрежение обикновено се поддържа през целия цикъл, пада до 1,1 преди цикълът на зареждане да завърши).

Прогнозен брой цикли на презареждане: 150–500

Степен на саморазреждане: Губи 1% (или повече) от съхранената мощност на ден, приблизително 40% на месец.

Съхранение: Съхранявайте напълно заредени при 15,5°C.

Съвети:

  • Батериите с по-висок капацитет ще захранват устройството за по-дълго. Капацитетът на NiMH батериите е представен като милиампер часове (mAh). Погледнете самите батерии или опаковката, за да намерите рейтинга на mAh.
  • Може да се презарежда по всяко време, без значение какво ниво на енергиен капацитет запазват.
  • За най-добра производителност презареждайте всеки път, когато енергийният капацитет падне с 30 до 50 процента под пиковия си капацитет.
  • За да започне продължителен период на съхранение, всички NiMH батерии първо трябва да бъдат напълно презаредени.
  • Ако останат неизползвани за дълги периоди, презареждайте стандартните NiMH батерии на всеки 1-2 месеца.

 

ПРЕЗАРЕЖДАЩИ СЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАРЕДЕНИ НИКЕЛ-МЕТАЛХИДРИДНИ БАТЕРИИ

 

Наричани още "хибридни", "готови за използване" или "ниско саморазрядни" батерии, тези NiMH батерии се доставят предварително заредени в опаковката си, така че да са готови за работа. Те предлагат много ниска степен на саморазреждане (загуба на мощност, когато не се използват), което ги прави много популярни в категорията за презареждащи се цилиндрични батерии (AAA, AA, C и D клетки). Поради тези причини, предварително заредените NiMH батерии в по-голямата си част заменят стандартните, незаредени NiMH батерии.

Най-добри за използване: Устройства с голямо потребление (например цифрови фотоапарати, светкавици) или устройства с умерено потребление, които са с продължителна или непрекъсната употреба (например GPS приемници, челници). По-ниската им скорост на саморазреждане също го прави подходящи за някои устройства с ниско потребление, като часовници и дистанционни за телевизори.

Плюсове:

  • Същите като стандартните NiMH, плюс:
  • Могат да отидат направо от опаковката във вашето устройство.
  • Много по-ниска скорост на саморазреждане в сравнение със стандартните NiMH батерии (което ги прави отличен избор за челници или всяко устройство, което може да се използва активно в продължение на една седмица, след което да бъде оставено недокоснато в продължение на месеци).

Минуси:

  • Скъпи.
  • Трябва да се зареждат на всеки 6-9 месеца.
  • Енергийният капацитет намалява с 10 до 15 процента след няколкостотин презареждания.

Волтаж: 1,2 (стабилното напрежение обикновено се поддържа през целия цикъл).

Приблизителен брой цикли на презареждане: около 150–500

Скорост на саморазреждане: Много по-добра от стандартните NiMH батерии, приблизително 10–20 процента за 6 месеца.

Съхранение: Съхранявайте напълно заредени при 15,5°C.

Съвети:

  • Батериите с по-висок капацитет ще захранват устройството за по-дълго. Капацитетът на NiMH батериите е представен като милиампер часове (mAh). Погледнете самите батерии или опаковката, за да намерите рейтинга на mAh.
  • Могат да се презарежда по всяко време, без значение какво ниво на енергиен капацитет запазват.
  • За да започне продължителен период на съхранение, всички NiMH батерии първо трябва да бъдат напълно презаредени.
  • Ако останат неизползвани за дълги периоди, презареждайте предварително заредените NiMH батерии на всеки 6–9 месеца.

 

АКУМУЛАТОРНИ ЛИТИЕВО-ЙОННИ БАТЕРИИ

 

Днес литиево-йонните батерии се срещат по-често под формата на плоча, блок или пакет, а не в цилиндрична форма на AAA, AA, C или D. Те се използват широко в смартфони, цифрови фотоапарати, компютри и друга потребителска електроника.

 

Най-добри за използване: преносими компютри, смартфони, GPS спортни часовници, преносими захранващи устройства, някои светлини за велосипеди.

Плюсове:

  • Предлагат най-ниската скорост на саморазреждане (по-малко от 10 процента на месец) от всяка акумулаторна батерия.
  • Голям очакван брой цикли на презареждане (500–1000+).
  • Рециклируеми.

Минуси:

  • По-скъпи.
  • Дори и да не се използват с времето се влошава качеството им.

Волтаж: 3,6 (с някои вариации).

Прогнозен брой цикли на презареждане: 500–1000+.

Скорост на саморазреждане: Много ниска, но възрастта е враг на литиево-йонните батерии. Дори и да не се използват с течение на времето губят известен енергиен капацитет. Количеството на загубата варира в зависимост от размера и конфигурацията на батерията.

Съхранение: Съхранявайте при приблизително 60°F/15,5°C, напълно зареден или при 50 процента от капацитета (мненията се различават по тази тема).

Съвети:

  • Презареждайте често, дори ако е изразходвано само скромно количество енергия.
  • Избягвайте да изтощавате напълно литиево-йонния акумулатор преди презареждане. Това няма да развали Li-ion-а, но не е препоръчителна практика.
  • Повечето цикли на зареждане могат да бъдат постигнати, ако литиево-йонна батерия се презарежда след кратки разряди (приблизително 30 процента от капацитета, който може да се определи на устройства, които предлагат индикатор за енергийния капацитет или "габарит на батерията"). Ако е възможно, избягвайте да презареждане след средно (50 процента) или пълно (90–100 процента) разреждане.

 

СЪВЕТИ ЗА БАТЕРИЯТА

 

За да извлечете максимума от батериите си, следвайте тези съвети, когато е възможно:

  • Всички батерии, дори тези, предназначени да издържат на екстремни температури, могат да изпитат спад в производителността, когато са изложени на високи или ниски температури. Това важи за туристите, катерачите, скиорите и други любители на откритите студени температури. За да ограничите ефектите, които студът има върху захранването на батерията, опитайте се да поддържате устройството си топло. Можете да направите това, като държите фенера, смартфона, GPS или друга джаджа някъде близо до тялото си.
  • Не се опитвайте едновременно да презареждате батерии с различен капацитет, различни марки или различни възрасти. Не използвайте заедно батерии от различни марки или на различна възраст.
  • Извадете батериите от устройствата, ако те ще останат неизползвани месеци наред. Това не позволява на устройството да изтощи батериите, въпреки че устройството е неактивно.
  • Отстранете батериите за еднократна употреба (непрезареждащи се) от устройството, когато то се захранват от домашен променлив ток. Това спасява батериите от всяко малко източване на техните запаси от мощност от устройството.
  • Не съхранявайте батериите, особено батериите за еднократна употреба, на места, където топлината може да стане интензивна, като багажници на автомобили, тавани или гаражи.
  • Избягвайте да хвърляте батериите в чекмедже, куфарче или чанта, където те могат да докоснат метални предмети като монети или кламери. Това може да причини късо съединение или да повлияе негативно на полярността на батерията.
  • Никога не поставяйте батериите в огън. Това може да ги накара да се спукат и да разлеят съдържанието си. Също така: Избягвайте да ги хвърляте в метален контейнер, където може да се натрупа топлина.

Най-вероятно сега вече се чувствате повече от уверени, че знаете какви батерии ви трябват и кои ще са най-добрите за вашия случай. Пълни със самочувствие, че ще вземете правилния избор може да се насочите към нашата → категория Батерии, където ще намерите това, на което сте се спряли.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Полезни

Полезно

Как да избираме батерии

Как да избираме батерии

Сигурно си казвате: “Какво значение има каква батерия ще избера?” Батериите не са нещо ново за бита на човека, но в същото време стават все по-значима част Сигурно си казвате: “Какво значение има каква батерия ще избера?” Батериите не са нещо ново за бита на човека, но в същото време стават все по-значима част 2022-02-11T10:37:58+02:00 Как да избираме батерии

<p>Сигурно си казвате: &ldquo;Какво значение има каква батерия ще избера?&rdquo;<br /> Батериите не са нещо ново за бита на човека, но в същото време стават все по-значима част от нашето ежедневие. <br /> <br /> Защо и колко значима, ще разберете по-долу в статията.</p> <p>Батериите са преносима опакована енергия. Те захранват нашите фарове, фенери, GPS устройства, камери, джойстици и др. Идеалната батерия ще ви осигури баланс между дълга продължителност, висока производителност, справедлива цена и ниско въздействие върху околната среда. За да получите това, трябва да знаете какво търсите, което може да бъде трудно, когато започнете да ровите в подробности за електроди, катоди и различни видове метали.</p> <p>Сега ще ви преведем през опциите и разгледаме плюсовете и минусите на различните типове <a href="https://smartstyle.bg/category/baterii" target="_blank" rel="noopener">батерии</a>. Всички споменати видове батерии може да намерите на нашия сайт и с един клик да ги поръчате. Те са на добре познатата марка Uniross.&nbsp;</p> <p><strong>СЪВЕТИ ЗА ИЗБОР НА БАТЕРИИ:</strong></p> <ul> <li><strong>Разберете от какъв размер батерии имате нужда</strong>: Това е лесно. Ако вашата джаджа работи с <a href="https://smartstyle.bg/product/alkalni-baterii-uniross-aaa-power-plus-blister-4br" target="_blank" rel="noopener">батерии AАA</a>, тогава това е, от което се нуждаете. Можете да погледнете на самото устройство за индикация какъв размер на батерията е необходим или да се консултирате с ръководството за употреба.</li> <li><strong>Решете между батерии за еднократна употреба или презареждащи се батерии</strong>: батериите за еднократна употреба са по-евтини и имат отличен срок на годност, но презареждащите се могат да се използват отново и отново, което ги прави в крайна сметка по-рентабилния избор.</li> <li><strong>Вземете правилния тип батерия</strong>: Когато знаете как работят батериите и по какво алкалната се различава от литиевата и <a href="https://smartstyle.bg/search?query=NiMH" target="_blank" rel="noopener">NiMH</a> от литиево-йонната ще можете да изберете най-добрата батерия за вашата нужда.</li> </ul> <h2>&nbsp;</h2> <h2>РАЗБЕРЕТЕ КАКЪВ РАЗМЕР БАТЕРИИ ВИ ТРЯБВАТ</h2> <p>&nbsp;</p> <p>Не е нужно да разбирате много от батерии, за да вземете правилния размер за вашето устройство. Най-лесният начин е просто да видите батериите, които в момента са във вашето устройство, и да ги замените със същия размер (т.е. ако има батерии AAA там, тогава това е размерът, който трябва да купите). Ако все още нямате инсталирани батерии, погледнете на устройството за някаква индикация или проверете ръководството с инструкции.</p> <p>Ако искате да научите малко повече за размерите на батериите, ето кратко описание:</p> <p><a href="https://smartstyle.bg/category/baterii" target="_blank" rel="noopener" title="батерии"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/12535/files/image/battery_sizing.jpg" /></a></p> <p>Вероятно сте запознати с батериите <a href="https://smartstyle.bg/search?query=AAA" target="_blank" rel="noopener">AAA</a>, <a href="https://smartstyle.bg/search?query=AA" target="_blank" rel="noopener" title="baterii AA">AA</a>, <a href="https://smartstyle.bg/product/alkalni-baterii-uniross-c-power-plus-blister-2br" target="_blank" rel="noopener" title="baterii C">C</a> и <a href="https://smartstyle.bg/product/alkalni-baterii-uniross-d-power-plus-blister-2br" target="_blank" rel="noopener" title="baterii D">D</a>. Тези букви са индикатори за размера. По принцип, колкото по-далеч преминавате през азбуката, толкова по-голяма е батерията (например D е по-голям от C). Когато видите буква, използвана повече от веднъж (напр. AA, AAA), колкото повече пъти се използва, толкова по-малка е батерията (напр. AAA е по-малка от AA).</p> <p>Оразмеряването на плоските батерии (наричани още батерии копчета) е малко по-различно. Тези батерии обикновено включват две букви, последвани от четири цифри. Първата буква показва химичния състав, а втората - формата. Четирите числа описват размера, като първите две показват диаметъра, а вторите две - височината. Например, батерия CR2032, C означава литий, R указва, че батерията е кръгла, а 2032 означава, че батерията е с диаметър 20 мм и височина 3,2 мм.</p> <p>&nbsp;</p> <h2>ИЗБЕРЕТЕ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА ИЛИ ЗА ПРЕЗАРЕЖДАНЕ</h2> <p>&nbsp;</p> <p>Ако пазарувате обикновени цилиндрични батерии, като <a href="https://smartstyle.bg/search?query=AAA" target="_blank" rel="noopener">AAA</a>, <a href="https://smartstyle.bg/search?query=AA" target="_blank" rel="noopener" title="baterii AA">AA</a>, <a href="https://smartstyle.bg/product/alkalni-baterii-uniross-c-power-plus-blister-2br" target="_blank" rel="noopener" title="baterii C">C</a> или&nbsp;<a href="https://smartstyle.bg/product/alkalni-baterii-uniross-d-power-plus-blister-2br" target="_blank" rel="noopener" title="baterii D">D</a>, имате възможност да закупите батерии за еднократна употреба или акумулаторни батерии (плоските батерии, като <a href="https://smartstyle.bg/search?query=CR2032" target="_blank" rel="noopener" title="батерия CR2032">CR2032</a>, са само за еднократна употреба). И двете имат предимства и недостатъци;</p> <p>&nbsp;</p> <p>Ето един бърз поглед към тях:</p> <p><a href="https://smartstyle.bg/category/baterii" target="_blank" rel="noopener" title="БАТЕРИИ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА"><strong>БАТЕРИИ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА</strong></a>: Името им подсказва за какво са. Когато им свърши енергията, трябва да ги изхвърлите. Двата основни типа батерии за еднократна употреба са алкални и литиеви.</p> <p><strong>Плюсове:</strong></p> <ul> <li>По-евтина цена от акумулаторните батерии.</li> <li>Много ниска степен на саморазреждане (загуба на мощност, когато не се използва) за дълъг срок на годност.</li> <li>Широко разпространени.</li> </ul> <p><strong>Минуси</strong>:</p> <ul> <li>Изисква изхвърляне след пълно разреждане.</li> </ul> <p><strong>&nbsp;</strong></p> <p><a href="https://smartstyle.bg/search?query=%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8" target="_blank" rel="noopener" title="АКУМУЛАТОРНИ БАТЕРИИ"><strong>АКУМУЛАТОРНИ БАТЕРИИ</strong></a>: Тези батерии са създадени да се презареждат отново и отново, в някои случаи до 500 пъти или повече. Двата основни типа акумулаторни батерии са никел-металхидридни и литиево-йонни.</p> <p><strong>Плюсове</strong>:</p> <ul> <li>Тъй като са презареждащи се, те генерират по-малко отпадъци от батериите за еднократна употреба.</li> <li>Те предлагат по-добра дългосрочна стойност от батериите за еднократна употреба (колкото повече ги използвате, толкова по-евтини са те).</li> </ul> <p><strong>Минуси</strong>:</p> <ul> <li>По-скъпа цена от батериите за еднократна употреба.</li> </ul> <p>&nbsp;</p> <h2>ВЗЕМЕТЕ ПРАВИЛНИЯ ТИП БАТЕРИЯ</h2> <p>След като сте се спрели на размера на батерията и сте избери между еднократна и презареждаща се, може да ви е полезно да разберете малко повече за различните видове батерии. С основно разбиране за това как работят батериите и какво има вътре в тях, можете да вземете по-информирани решения за правилния тип батерии за вашите нужди.</p> <p><a href="https://smartstyle.bg/category/baterii" target="_blank" rel="noopener" title="батерии"><strong><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/12535/files/image/battery_anatomy.jpg" /></strong></a></p> <p><strong>Основното за батериите</strong>: Обикновените батерии, като AAA, AA, C и D, имат положителни и отрицателни клеми и два вътрешни слоя, наречени електроди, които включват катод (който транспортира положителен заряд) и анод (за носене на отрицателен заряд). Всички батерии също имат някакъв вид електролит - вещество, което провежда електричество (поток от електрони) между краищата на батерията. Когато поставите батерия в устройство, като фенер например, електролитът, катодът и анодът взаимодействат и настъпва химическа реакция (основно окисление). Йоните (положително заредени) и електроните (отрицателно заредени) преминават през електролита, излизат през отрицателния извод и позволяват на вашето устройство да функционира.</p> <p>&nbsp;</p> <p>С течение на времето вътрешните химикали на батерията започват да се разграждат и взаимодействието намалява. В крайна сметка те вече не могат да задържат заряд и се считат за &bdquo;мъртви&ldquo;.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Сместа от химикали в батерията има за цел да осигури някаква комбинация от четирите свещени граала на неуловимата &bdquo;идеална&ldquo; батерия &ndash; дълъг живот, висока производителност, разумна цена и ниско въздействие върху околната среда. Ето по-отблизо най-често срещаните опции, налични за батерии за еднократна употреба и презареждащи се батерии:</p> <h1>&nbsp;</h1> <h1>БАТЕРИИ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА</h1> <h2><a href="https://smartstyle.bg/search?query=%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8" target="_blank" rel="noopener" title="Алкални батерии за еднократна употреба">Алкални батерии за еднократна употреба</a></h2> <p>&nbsp;</p> <p>Най-често използваната батерия от всички е алкална батерия (което означава, че съдържа алкален електролит, обикновено калиев хидроксид).</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Най-добри за използване</strong>: устройства с нисък разход като LED фарове, LED фенерчета, играчки, устройства за <a href="https://smartstyle.bg/category/distantsionno" target="_blank" rel="noopener" title="дистанционно управление">дистанционно управление</a>, часовници и радиостанции и дори такива с умерено източване, като например лампи, използващи крушки с нажежаема жичка. Алкалните батерии могат да се използват в устройства с висок разход (например цифрови фотоапарати), въпреки че продължителността на живота им ще бъде рязко намалена. Защо? Въпреки че алкалните вещества имат висок първоначален енергиен капацитет, устройствата с високо източване упражняват толкова значително изтегляне, че енергията бързо се източва.</p> <p><strong>Плюсове</strong>:</p> <ul> <li>Добра цена</li> <li>Широко разпространени</li> </ul> <p><strong>Минуси</strong>:</p> <ul> <li>Постоянен цикъл на употреба-изхвърляне-подмяна. Възможно е да се рециклират, но повечето се забиват на сметища.</li> </ul> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Номинално напрежение</strong>: 1,5 (въпреки че постепенно намалява до по-малко от 1 волт, когато батерията разрежда енергията си).</p> <p><strong>Приблизителен срок нав годност (при 20&deg;C)</strong>: 5&ndash;7 години.</p> <p>&nbsp;</p> <h1>ЛИТИЕВИ БАТЕРИИ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА</h1> <p>&nbsp;</p> <p>Литият, изключително лек метал, дава на <a href="https://smartstyle.bg/search?query=%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8" target="_blank" rel="noopener" title="литиеви батерии">литиевите батерии</a> най-високата енергийна плътност от всяка батерия. По този начин те могат да съхраняват повече енергия от алкалните батерии или всяка батерия за еднократна употреба със сравним размер. И те са превъзходни при екстремни температури, както горещи, така и студени.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>ИЗПОЛЗВАЙТЕ С ВНИМАНИЕ</strong>: Техният по-висок капацитет на напрежение прави литиевите батерии твърде мощни за някои устройства и може да повредят веригата. Прочетете инструкциите на производителя за препоръки за батерии за отделни продукти.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Най-добри за използване</strong>: Устройства с висок разход (напр. цифрови фотоапарати) и повечето (но не всички) устройства с умерено потребление (напр. фарове, играчки).</p> <p><strong>Плюсове</strong>:</p> <ul> <li>Най-дълъг живот (наистина най) в категорията за еднократна употреба; в цифров фотоапарат, литиевите батерии хипотетично могат да произведат 100&ndash;200+ снимки със светкавица; алкални батерии, 20&ndash;40+.</li> <li>Превъзходна функционалност при екстремни температури, от доста под нулата до над 37&deg;C.</li> <li>Много дълъг срок на годност.</li> <li>Леко тегло (приблизително 30 процента по-леки от алкалните батерии с еквивалентен размер).</li> </ul> <p><strong>Mинуси</strong><strong>:</strong></p> <ul> <li>По-скъпи.</li> </ul> <p><strong><em>ВНИМАНИЕ</em></strong>: По-високото напрежение може да повреди някои устройства. Прочетете инструкциите на производителя, които придружават всяко устройство, за да определите дали то може да работи с литиеви батерии.</p> <p><strong>Номинално напрежение</strong>: 1,5&ndash;3 (въпреки че постепенно намалява при разреждане на батерията).</p> <p><strong>Приблизителен срок на годност (20&deg;C)</strong>: 10&ndash;15 години.</p> <p>-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------</p> <h1>КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЛИТИЕВИ И ЛИТИЕВО-ЙОННИ БАТЕРИИ? <br /> Литиевите батерии не могат да се презареждат. <br /> Литиево-йонните батерии могат.</h1> <p>&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <h1><a href="https://smartstyle.bg/search?query=%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8" target="_blank" rel="noopener" title="ПРЕЗАРЕЖДАЩИ СЕ БАТЕРИИ">ПРЕЗАРЕЖДАЩИ СЕ БАТЕРИИ</a></h1> <h2>Акумулаторни стандартни никел-металхидридни батерии</h2> <p>&nbsp;</p> <p>Както подсказва името, никел-металхидридна (<a href="https://smartstyle.bg/search?query=NiMH" target="_blank" rel="noopener" title="NiMH">NiMH</a>) батерия се състои от:</p> <ul> <li>никел (обикновено никелов хидроксид; използва се за катод/положителен електрод)</li> <li>сплав (смес от метали или метал, смесен с други елементи; използва се за анод/отрицателен електрод)</li> <li>калиев хидроксид (алкален) като електролит.</li> </ul> <p>NiMH батериите замениха никел-кадмиевите (NiCd) батерии като предпочитана цилиндрична акумулаторна батерия. Те предлагат по-висок енергиен капацитет (до 50 процента повече) от NiCd батериите и избягват високата токсичност на кадмия. Въпреки това стандартните NiMH батерии до голяма степен са заменени от предварително заредени NiMH батерии.</p> <p>Най-добро използване: Устройства с голямо потребление (например цифрови фотоапарати, светкавици) или устройства, които изпитват продължителна или непрекъсната употреба (например GPS приемници). Не се препоръчва за елементи, които се използват рядко или рядко се проверяват, като детектори за дим или фенерче в комплект за спешни случаи.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Плюсове</strong>:</p> <ul> <li>Осигурява енергиен капацитет с по-постоянна скорост (технически, по-плоска скорост на разреждане) в сравнение с батериите за еднократна употреба &ndash; например светлината от фенер, използващ алкални батерии, започва ярко и постепенно става по-слаба. При NiMH нивото на светлина остава стабилно поради постоянното напрежение, доставяно от акумулаторните батерии.</li> <li>Осигурява значително по-голям ток (поток на електрони) от алкалната батерия, повишавайки нейната производителност при обслужване на устройства с висок разход.</li> <li>Няма измерим &bdquo;ефект на паметта&ldquo; (това е, когато батерията има тенденция да &bdquo;запомни&ldquo; да съхранява само количеството енергия, което е доставила по време на последното си разреждане).</li> <li>Представя се сравнително добре при по-студено време.</li> <li>По-добра дългосрочна стойност от батериите за еднократна употреба.</li> <li>Рециклируеми.</li> </ul> <p><strong>Минуси</strong>:</p> <p>Сравнително бърз темп на &bdquo;саморазреждане&ldquo; (загуба на мощност, когато не се използва) &ndash; неактивните NiMH батерии могат да загубят между 1 и 5 процента от съхранената си мощност на ден, между 30 и 40 процента на месец (и потенциално повече през топли условия).</p> <ul> <li>Малко по-скъпи.</li> <li>Трябва да се зареди преди първата употреба.</li> <li>Трябва да се зарежда на всеки 1-2 месеца.</li> <li>Енергийният капацитет намалява с 10&ndash;15 процента след повече от 100 презареждания.</li> <li>Производителността може да намалее при изпускане или силен удар.</li> </ul> <p><strong>Волтаж</strong>: 1,2 (постоянното напрежение обикновено се поддържа през целия цикъл, пада до 1,1 преди цикълът на зареждане да завърши).</p> <p><strong>Прогнозен брой цикли на презареждане</strong>: 150&ndash;500</p> <p><strong>Степен на саморазреждане</strong>: Губи 1% (или повече) от съхранената мощност на ден, приблизително 40% на месец.</p> <p><strong>Съхранение</strong>: Съхранявайте напълно заредени при 15,5&deg;C.</p> <p><strong>Съвети</strong>:</p> <ul> <li>Батериите с по-висок капацитет ще захранват устройството за по-дълго. Капацитетът на NiMH батериите е представен като милиампер часове (mAh). Погледнете самите батерии или опаковката, за да намерите рейтинга на mAh.</li> <li>Може да се презарежда по всяко време, без значение какво ниво на енергиен капацитет запазват.</li> <li>За най-добра производителност презареждайте всеки път, когато енергийният капацитет падне с 30 до 50 процента под пиковия си капацитет.</li> <li>За да започне продължителен период на съхранение, всички NiMH батерии първо трябва да бъдат напълно презаредени.</li> <li>Ако останат неизползвани за дълги периоди, презареждайте стандартните NiMH батерии на всеки 1-2 месеца.</li> </ul> <h1>&nbsp;</h1> <h1>ПРЕЗАРЕЖДАЩИ СЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАРЕДЕНИ НИКЕЛ-МЕТАЛХИДРИДНИ БАТЕРИИ</h1> <p>&nbsp;</p> <p>Наричани още "хибридни", "готови за използване" или "ниско саморазрядни" батерии, тези NiMH батерии се доставят предварително заредени в опаковката си, така че да са готови за работа. Те предлагат много ниска степен на саморазреждане (загуба на мощност, когато не се използват), което ги прави много популярни в категорията за презареждащи се цилиндрични батерии (AAA, AA, C и D клетки). Поради тези причини, предварително заредените NiMH батерии в по-голямата си част заменят стандартните, незаредени NiMH батерии.</p> <p><strong>Най-добри за използване</strong>: Устройства с голямо потребление (например цифрови фотоапарати, светкавици) или устройства с умерено потребление, които са с продължителна или непрекъсната употреба (например GPS приемници, челници). По-ниската им скорост на саморазреждане също го прави подходящи за някои устройства с ниско потребление, като часовници и дистанционни за телевизори.</p> <p><strong>Плюсове</strong>:</p> <ul> <li>Същите като стандартните NiMH, плюс:</li> <li>Могат да отидат направо от опаковката във вашето устройство.</li> <li>Много по-ниска скорост на саморазреждане в сравнение със стандартните NiMH батерии (което ги прави отличен избор за челници или всяко устройство, което може да се използва активно в продължение на една седмица, след което да бъде оставено недокоснато в продължение на месеци).</li> </ul> <p><strong>Минуси</strong>:</p> <ul> <li>Скъпи.</li> <li>Трябва да се зареждат на всеки 6-9 месеца.</li> <li>Енергийният капацитет намалява с 10 до 15 процента след няколкостотин презареждания.</li> </ul> <p><strong>Волтаж</strong>: 1,2 (стабилното напрежение обикновено се поддържа през целия цикъл).</p> <p><strong>Приблизителен брой цикли на презареждане</strong>: около 150&ndash;500</p> <p><strong>Скорост на саморазреждане</strong>: Много по-добра от стандартните NiMH батерии, приблизително 10&ndash;20 процента за 6 месеца.</p> <p><strong>Съхранение</strong>: Съхранявайте напълно заредени при 15,5&deg;C.</p> <p><strong>Съвети</strong>:</p> <ul> <li>Батериите с по-висок капацитет ще захранват устройството за по-дълго. Капацитетът на NiMH батериите е представен като милиампер часове (mAh). Погледнете самите батерии или опаковката, за да намерите рейтинга на mAh.</li> <li>Могат да се презарежда по всяко време, без значение какво ниво на енергиен капацитет запазват.</li> <li>За да започне продължителен период на съхранение, всички NiMH батерии първо трябва да бъдат напълно презаредени.</li> <li>Ако останат неизползвани за дълги периоди, презареждайте предварително заредените NiMH батерии на всеки 6&ndash;9 месеца.</li> </ul> <h1>&nbsp;</h1> <h1>АКУМУЛАТОРНИ ЛИТИЕВО-ЙОННИ БАТЕРИИ</h1> <p>&nbsp;</p> <p>Днес литиево-йонните батерии се срещат по-често под формата на плоча, блок или пакет, а не в цилиндрична форма на AAA, AA, C или D. Те се използват широко в смартфони, цифрови фотоапарати, компютри и друга потребителска електроника.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Най-добри за използване</strong>: преносими компютри, смартфони, GPS спортни часовници, преносими захранващи устройства, някои светлини за велосипеди.</p> <p><strong>Плюсове:</strong></p> <ul> <li>Предлагат най-ниската скорост на саморазреждане (по-малко от 10 процента на месец) от всяка акумулаторна батерия.</li> <li>Голям очакван брой цикли на презареждане (500&ndash;1000+).</li> <li>Рециклируеми.</li> </ul> <p><strong>Минуси</strong>:</p> <ul> <li>По-скъпи.</li> <li>Дори и да не се използват с времето се влошава качеството им.</li> </ul> <p><strong>Волтаж</strong>: 3,6 (с някои вариации).</p> <p><strong>Прогнозен брой цикли на презареждане</strong>: 500&ndash;1000+.</p> <p><strong>Скорост на саморазреждане</strong>: Много ниска, но възрастта е враг на литиево-йонните батерии. Дори и да не се използват с течение на времето губят известен енергиен капацитет. Количеството на загубата варира в зависимост от размера и конфигурацията на батерията.</p> <p><strong>Съхранение</strong>: Съхранявайте при приблизително 60&deg;F/15,5&deg;C, напълно зареден или при 50 процента от капацитета (мненията се различават по тази тема).</p> <p><strong>Съвети</strong>:</p> <ul> <li>Презареждайте често, дори ако е изразходвано само скромно количество енергия.</li> <li>Избягвайте да изтощавате напълно литиево-йонния акумулатор преди презареждане. Това няма да развали Li-ion-а, но не е препоръчителна практика.</li> <li>Повечето цикли на зареждане могат да бъдат постигнати, ако литиево-йонна батерия се презарежда след кратки разряди (приблизително 30 процента от капацитета, който може да се определи на устройства, които предлагат индикатор за енергийния капацитет или "габарит на батерията"). Ако е възможно, избягвайте да презареждане след средно (50 процента) или пълно (90&ndash;100 процента) разреждане.</li> </ul> <p>&nbsp;</p> <h1>СЪВЕТИ ЗА БАТЕРИЯТА</h1> <p>&nbsp;</p> <p>За да извлечете максимума от батериите си, следвайте тези съвети, когато е възможно:</p> <ul> <li>Всички батерии, дори тези, предназначени да издържат на екстремни температури, могат да изпитат спад в производителността, когато са изложени на високи или ниски температури. Това важи за туристите, катерачите, скиорите и други любители на откритите студени температури. За да ограничите ефектите, които студът има върху захранването на батерията, опитайте се да поддържате устройството си топло. Можете да направите това, като държите фенера, смартфона, GPS или друга джаджа някъде близо до тялото си.</li> <li>Не се опитвайте едновременно да презареждате батерии с различен капацитет, различни марки или различни възрасти. Не използвайте заедно батерии от различни марки или на различна възраст.</li> <li>Извадете батериите от устройствата, ако те ще останат неизползвани месеци наред. Това не позволява на устройството да изтощи батериите, въпреки че устройството е неактивно.</li> <li>Отстранете батериите за еднократна употреба (непрезареждащи се) от устройството, когато то се захранват от домашен променлив ток. Това спасява батериите от всяко малко източване на техните запаси от мощност от устройството.</li> <li>Не съхранявайте батериите, особено батериите за еднократна употреба, на места, където топлината може да стане интензивна, като багажници на автомобили, тавани или гаражи.</li> <li>Избягвайте да хвърляте батериите в чекмедже, куфарче или чанта, където те могат да докоснат метални предмети като монети или кламери. Това може да причини късо съединение или да повлияе негативно на полярността на батерията.</li> <li>Никога не поставяйте батериите в огън. Това може да ги накара да се спукат и да разлеят съдържанието си. <strong>Също така</strong>: Избягвайте да ги хвърляте в метален контейнер, където може да се натрупа топлина.</li> </ul> <p>Най-вероятно сега вече се чувствате повече от уверени, че знаете какви батерии ви трябват и кои ще са най-добрите за вашия случай. Пълни със самочувствие, че ще вземете правилния избор може да се насочите към нашата&nbsp;&rarr;&nbsp;<a href="https://smartstyle.bg/category/baterii" target="_blank" rel="noopener">категория Батерии</a>, където ще намерите това, на което сте се спряли.</p>

Сравнение на продукти