Горе

Как да си изберем Bluetooth колонка?

/
2019-01-14
Как да си изберем Bluetooth колонка?

Как да си изберем Bluetooth колонка?

Решили сте да си вземете безжична колонка, но как да изберете коя, когато има толкова много модели. Въвеждате „Bluetooth колонка“ в Google и срещате хиляди варианти в различни форми и размери, вариращи от няколко до стотици левове.

Най-добрия начин е да знаете какво ви трябва и какви точно са вашите вашите изисквания, за да изберете правилния продукт.

Ако и преди сте разглеждали варианти на Bluetooth високоговорители може да сте наясно с термини като честота, драйвери, импенданс и т.н.

Плаши ли ви жаргонът? Чувствате ли, че ви трябва вече и музикално образование, за да изберете хубава колонка?

Е, не е нужно да се притеснявате. Ние ще опростим жаргона. Съставихме списък само с най-важните функции, които трябва да имате предвид, преди да закупите преносимата си Bluetooth колонка.

Качество на звука. Как да го разберете без да го пробвате?

Няма съмнение, че това е един от най-важните параметри, за да слушате музика много по-силно и чисто, отколкото с вашия мобилен телефон. Как да разберете, че устройството има добро качество на звука?

Има 4 параметъра, които могат да ви помогнат да разберете, че високоговорителят ще звучи добре, дори без да сте го чували на живо: изходна мощност, честотен обхват, драйвери и импеданс.

Един от тези параметри е изходната мощност (Watts). Тази стойност се отнася до ватовете, излъчвани от колонката, а те на свое място са тясно свързани със звуковото налягане в децибели, т.е. с обема. Малките високоговорители, които виждаме най-често, не могат да развият твърде много сила поради малкия си размер. Между 15 и 20 вата ще са достатъчни, за да се получат около 80 dB, обем достатъчно висок, за да се слуша добре на открито. Имайте предвид, че рядко използваме високоговорителя на пълната му мощност, тъй като това води до изкривявания. Обикновено използваме максимум 80%.

Друго нещо, което показва качеството на звука, е диапазонът от честоти, в които устройството може да излъчва. Звуковият спектър или звуците, които могат да се възприемат от човешкото ухо, преминават от приблизително 20 Hz до 20,000 Hz.

Ако безжичният говорител не може да излъчва в целия обхват на звуковия спектър, ще има звуци, които ще пропуснете. Затова, колкото по-голям е обхватът на честотите, покрити от Bluetooth колонката, толкова по-ясно ще възприемате звука.

Следващата точка, която трябва да се разгледа, е вида на използваната звукова система. Всяка система се състои от определен брой канали(драйвери). Един канал е равен на един говорител.Чували сте за 5.1, 2.1 и т.н., което означава - 5 високоговорители с пълен обхват и един суббуфер за бас.

Повечето добри Bluetooth колонки се състоят от 2.0 система (два високоговорителя с пълен обхват) или 2.1 система (два високоговорителя плюс един допълнителен), която е с най-високо качество.

И накрая - импеданс. Съпротивлението в ома се третира с преминаването на електрически ток и е свързано с мощността. Колкото по-високо е това съпротивление, толкова по-ниска е мощността, с която излъчва говорителят. За да не усложняваме нещата, просто помнете, че колкото по-нисък е импеданса, толкова по-добро качество на звука ще получите.

Bluetooth

Версията на Bluetooth играе жизненоважна роля в аудио предаването и дистанцията между мултимедийното устройство(в повечето случаи това ще е телефона ви) и говорителя. Гледайте да изберете Bluetooth v4.0 или по-висока, тъй като тази версия консумира по-малко енергия, което удължава живота на батерията.

Опции за свързване

Освен стандартната безжична свързаност, препоръчително е да изберете да имате опция и за кабелна връзка. Уверете се, че високоговорителят разполага с допълнителен вход по-известен като 'aux-in'. Връзка чрез кабел е предпочитана, особено когато сте на закрито и искате да спестите батерията на вашия смартфон и високоговорител. Използването на кабел също леко подобрява звука.

Микрофонът е друга интелигентна функция, която може да обмислите преди закупуването на Bluetooth високоговорител, тъй като ви позволява да отговаряте на повиквания директно през Bluetooth високоговорителя.

Зареждане

В последно време повечето говорители идват с микро USB порт, който ви позволява да го зареждате дори чрез външна батерия.

Вграденият порт за зареждане на USB улеснява живота, тъй като можете да зареждате устройството си навсякъде, без да търсите контакт.

Употреба

Ако ще го използвате предимно на открито, трябва да изберете здрав високоговорител, който е с прахоустойчив и водоустойчив корпус и има по-дълъг живот на батерията.

След като вече знаете за какво да гледате, когато си търсите безжична колонка, разгледайте тези, които ние предлагаме и вижте дали можем да отговорим на вашите изисквания: http://smartstyle.bg/bg/catalog/190/prenosimi-kolonki.html