Горе

5 начина как да опазим личните си данни на телефона от несигурни мрежи

  • Начало
  • Новини
  • 5 начина как да опазим личните си данни на телефона от несигурни мрежи
/
2018-03-07
5 начина как да опазим личните си данни на телефона от несигурни мрежи

Безплатен WiFi в хотела е една от най-търсените услуги и често е решаващия фактор при резервирането на стая. Докато прекачваме на някое летище или просто чакаме да обявят гейта, първото нещо, което проверяваме е дали има безплатна интернет връзка, която да използваме, за да си проверим поща или да видим какво ново има в социалните мрежи. Винаги търсим отворена WiFi връзка, но когато я намерим, често не се сещаме да използваме предпазни мерки, за да намалим риска за нашия компютър или смартфон. Да речем, че всеки от нас има актуализирана защитна стена и антивирусен софтуер нека да разгледаме и допълнителни пет съвета, които могат да ни помогнат да браузваме в интернет безопасно.

Нека обясним разликата: не всички обществени WiFi мрежи са еднакви. Най-изложените на риск, които е най-добре да се избягват, са тези без пароли; те могат да бъдат изкушителни и да изглеждат подканващо маркирани без катинар, но те са най-малко контролираните канали. Най-надеждните обществени мрежи обаче са тези, които изискват регистрация или използване на парола. И ако трябва да се регистрирате, прочетете условията за ползване на услугата. Освен това в настройките на мрежата премахнете отметката от квадратчето, което автоматично свързва устройството ви с мрежите. Не оставяйте устройството ви да се свързва автоматично към тези WiFi мрежи и включете опцията винаги да се поискава изрично потвърждение преди да се свърже; това ще гарантира по-голямо ниво на контрол върху връзкате ви с интернет.

Изключете споделянето

Преди да се свържете към отворена мрежа, трябва да проверите настройките за споделяне на устройствата си, независимо дали те са Windows, Apple или Android. Деактивирайте всички файлове, които са споделени с мрежата (дори и с локалната мрежа), проверете дали опциите за отдалечено влизане не са избрани и изключете Bluetooth връзките, защото те могат да бъдат отворена врата за нежелани гости. WiFi мрежите винаги трябва да бъдат изключени, когато не се използват, за да можете да поддържате трафика под контрол (както и да спестите живота на батерията). Най-общо казано, добро правило е да се свързвате към интернет само когато е абсолютно необходимо, като по този начин се избягва уязвимостта на вашите данни.

Защитено браузване чрез VPN връзка

Една от най-полезните предпазни мерки за сърфиране в обществените мрежи е да инсталирате приложение предлагащо VPN на вашето устройство. VPN е виртуална частна мрежа, т.е. частна комуникационна мрежа, която ви позволява да сърфирате, като същевременно защитавате данните си. На практика, когато използвате VPN, всички ваши онлайн дейности са скрити зад изкуствен рутер, който работи като 'маска', която дезориентира всеки, който се опитва да извлече историята на сърфирането ви, геолокализираните данни и паролите. Най-често използваното приложение е SurfEasy VPN (безплатно, с покупки в приложението) както за iOS, така и за Android; полезна допълнителна функция на тази VPN е, че тя подчертава всички незащитени WiFi мрежи.

Сърфирайте безопасно

Когато сърфирате в сайтове, изискващи достъп с потребителско име и парола - независимо дали става въпрос за услуги, които обработват чувствителни данни, като например онлайн банкови сметки или привидно по-малко важни профили като тези в социални медии като Фейсбук, е важно да обърнете внимание на адресната лента на браузъра, винаги трябва да започва с Https, това е протокола, който осигурява сигурен трансфер на данни (за разлика от по-известните Http). За сърфиране с мобилни устройства винаги е най-добре да използвате стандартни приложения за сърфиране (като Chrome или Safari), вместо да се доверявате на браузъри, интегрирани в по-малки приложения, които може и да не са толкова сигурни и актуални. Затова винаги трябва да помните да актуализирате операционната система и приложенията си: понякога всичко, от което се нуждаете, е само с едно кликване, за да избегнете опасност.

Двуфакторно удовстоверяване

Най-добре е да избягвате напълно чувствителните транзакции, когато сте свързани с обществени мрежи, но понякога просто няма как. За всички тези услуги, които могат да бъдат жизненоважни при пътуване, най-добре е да настроите влизането си с двуфакторно удостоверяване под Вашите настройки: по този начин, всеки път, когато трябва да посетите уеб сайта, ще трябва да въведете втора парола (генерирана най-често чрез изпращане на SMS), по подобие на токените за онлайн банкирането. Втората парола може да бъде генерирана и от специално приложение като Google Authenticator (достъпно безплатно за iOS и Android). Gmail, Dropbox, Twitter и Evernote са само някои от най-известните услуги, които предлагат тази опция.