Горе

Какво е безжично зареждане и какво трябва да знам за него ?

  • Начало
  • Новини
  • Какво е безжично зареждане и какво трябва да знам за него ?
/
2017-10-09
Какво е безжично зареждане и какво трябва да знам за него ?

Безжично зареждане означава, както подсказва името, че вече няма нужда да включвате кабел в смартфона, за да го зареждате. Нужно е просто да го поставите на специална поставка или стойка и зареждането на батерията на смартфона ви ще започне самостоятелно, независимо дали става дума за iPhone X, iPhone 8, Samsung Galaxy S9 или друг смартфон, който поддържа безжично зареждане.

Какво ми трябва?

Нуждаете се от две неща. Първото е смартфон, който поддържа безжично зареждане или калъф, който можете да поставите на телефона.

Второто е безжично зарядно устройство. Тези малки и компактни шайби или стойки, които може да поставите на бюрото в офиса или на нощното шкафче до леглото.

Wireless Charger Cellularline

По-бързо ли е?

В повечето случаи безжичното зареждане е по-бавно от зареждането чрез кабел, който включва технология за бързо зареждане, като например Galaxy S8.

Някои безжични зарядни устройства са по-бързи от други, благодарение на модерната си технология позволяваща по-висока мощност и могат да заредят напълно смартфон с голяма батерия за около два часа. Обикновено те се обозначават по мощност, с 5W и 10W зарядни устройства, или по ампераж, с 1A при 5V безжични зарядни устройства, сравними със стандартно 1A USB кабелно зарядно устройство, като това, което идва с iPhone 7.

Какво представлява 'безжичното зареждане' Qi?

Съществуват няколко конкурентни стандарти в индустрията за безжично зареждане, предназначени за масовите марки смартфони. Повечето смартфони поддържат стандартите Qi на Wireless Power Consortium и PMA или AirFuel Alliance, което означава, че те ще работят върху повечето налични зарядни устройства.

Qi бързо се превърна в най-популярния стандарт за безжично зареждане и е използван от двете големи марки Apple и Samsung.

Как работи?

Безжичното зареждане работи чрез прехвърляне на енергия от зарядното устройство към приемник в задната част на телефона чрез електромагнитна индукция. Зарядното устройство използва индукционна намотка(понякога и повече от една), за да създаде редуващо се електромагнитно поле, което приемната бобина в телефона преобразува обратно в електричество, за да бъде подадено в батерията.

Обикновено те трябва да са в непосредствена близост една до друга. Т.е. нужно е телефона да се сложи на точно определено място и позиция върху зарядното. Често се случва при по-нискокачествените зарядни с една намотка, потребителя да сложи телефона си върху зарядно малко 'накриво' и зареждането да не се осъществява изобщо.

Акумулаторните четки за зъби и други принадлежности за баня използват индуктивно зареждане от 90-те години на миналия век.

С изключение на iPhone 8 и X, кои други телефони го поддържат?

Първото безжичното зареждане е вградено в смартфони от Palm Pre през 2009 г. с някои от телефоните на Lumia Windows на Nokia, като 820 и 920, които получават поддръжка за безжично зареждане през 2012 г. Google Nexus 4 също поддържа безжично зареждане, а Samsung започна да поддържа безжично зареждане от серията си Galaxy S4 от 2013 г.

Разнообразие от интелигентни устройства, включително Apple Watch, Moto 360 и LG Watch Style, могат да се зареждат само безжично, както и някои таблети като Nexus 7 също го поддържат.

Някои лаптопи могат да се зареждат и безжично, но обикновено са несъвместими с технологиите и стандартите, използвани за по-малките уреди.

Телефонът загрява ли се?

Да, повечето телефони и някои зарядни устройства се загряват леко на гърба, където се извършва безжичното зареждане.

Смартфоните обикновено се загряват леко, когато се зареждат с кабел, така че разликата е малка в повечето случаи и не е нещо, за което да се притеснявате.

Има ли недостатъци?

Най-големият недостатък е, че безжичното зареждане не може да бъде осъществено чрез метал с текуща технология поне за сега. Това означава, че повечето безжично зареждащи смартфони имат пластмасови или стъклени гръбчета, които ги правят по-чупливи.

Също така може да не работи през дебели калъфи, въпреки че обикновено се справя чрез тънките пластмасови и силиконови кейсове, в зависимост от телефона и зарядното устройство.

Безжичното зареждане ще бъде ли бум в бъдеще?

Докато стандартите за безжично зареждане са еднакви от години, сега, когато повечето устройства поддържат няколко стандарта или поне Qi, безжичното зареждане вероятно ще стане стандартна част от смартфоните в близко бъдеще. Приемането на Qi от Apple вероятно ще го превърне в основен стандарт, който ще върви напред.

Трябва ли да си купя безжично зарядно устройство специално на Apple или Samsung?

Краткият отговор е 'не'. Докато зарядното устройство отговаря на стандарта за безжично зареждане, поддържан от вашия смартфон, можете да използвате всяко безжично зарядно устройство според вашия джоб и цена, която сте готови да приемете.

При нас може да намерите три различни вида безжични зарядни:

Безжично индуктивно зарядно

Безжично адаптивно зарядно

Безжична стойка за зареждане